Boekpresentatie Brouwers Carrosserie en Wagenbouw in het Hellinghûs in Dokkum

sep 24, 2019 | Algemeen, Het dorp

DOKKUM – Vandaag, dinsdag 24 september, om 16.00 uur werd in het Hellinghûs in Dokkum het eerste exemplaar van het boek Brouwers’ Carrosserie- en Wagenbouw overhandigd aan Tjeerd Jongsma van het Historisch Informatiepunt Noordoost-Fryslân. Het rijk geïllustreerde boek, waartoe Dirk de Jong uit Dokkum de eerste aanzet heeft geleverd, is geschreven door Jaap Brouwers. Het boek dat door de familie zelf wordt uitgegeven, gaat over de bedrijfsgeschiedenis van de firma Brouwers uit Holwerd en het werd door Sytze Brouwers, een van de nazaten van de familie Brouwers, uitgereikt.

Het idee van het boek kwam toen Dirk de Jong uit als enthousiaste liefhebber van historische auto’s en vrachtwagens een bezoek bracht aan het DAF-museum in Eindhoven. Hier werd hem duidelijk dat DAF-chassis verkocht werden aan Brouwers in Holwerd. Op basis van deze chassis werden vervolgens diverse soorten bedrijfsauto’s gebouwd. Dit maakte Dirk de Jong nieuwsgierig wat de aanleiding was voor zijn zoektocht en later dit boek.

De naam Brouwers’ Carrosserie- en Wagenbouw was bekend in de regio en ver daarbuiten. Jacob Brouwers begon met het bedrijf in Holwerd in 1914 dat tot 1979 heeft bestaan. Het boek is een tijdsbeeld geworden van een periode met veel veranderingen. Een bedrijf met echte ambachtslieden, dat jarenlang handmatig grote aantallen carrosserieën produceerde en steeds meeging in de ontwikkelingen. Ook tijdens de twee wereldoorlogen die van invloed waren op de bedrijfsvoering.

In het boek komt de geschiedenis van de firma Brouwers weer tot leven. De bouwstenen voor het boek zijn meer dan 200 foto’s en de verhalen van mensen die bij het bedrijf betrokken waren. Wat de presentatie extra bijzonder maakt is dat enkele oud-medewerkers aanwezig zijn.

Voor autoliefhebber is het boek een prachtig naslagwerk. Exemplaren van het boek zijn na 24 september te koop in Museum Dokkum en boekhandel Van der Velde in Dokkum.

Wij, als Dorpsbelang Holwerd, zijn trots en blij dat wij een boek aangeboden hebben gekregen. Waarvoor dank aan de familie!

Foto: Collectie familie Brouwers, gebruikt op de omslag van het boek

Bron: RTV NOF

p

Boek kopen?

Het boek is vanaf vandaag te verkrijgen bij Boekhandel Van der Velde, te Dokkum.

https://www.libris.nl/vandervelde

Geverifieerd door MonsterInsights