Exposities in twee kerken in Holwerd tijdens Tsjerkepaad

jul 14, 2019 | Algemeen

In Holwerd zijn deze zomer elke zaterdagmiddag twee kerken open in het kader van Tsjerkepaad. Een extra reden om Holwerd op uw zaterdagse fiets-, wandel- of autotocht  aan te doen en daarna nog even neer te strijken bij de plaatselijke horeca! Het thema van Tsjerkepaad is dit jaar ‘Kerk en kunst’.

In Holwerd kunt u exposities bezoeken van uiteenlopend werk van inwoners van Holwerd. In de Doopsgezinde kerk (Stasjonsstrjitte 3, Holwerd) exposeren Jan Harm van der Meij en Marla Vernoy. Jan Harm van der Meij laat stillevens zien, en Marla Vernoy toont foto’s en haiku’s. In de Sint Willibrorduskerk (Tsjerkestrjitte 1, Holwerd) is met medewerking van Jan van der Velde een expositie ingericht van oude en hedendaagse foto’s van Holwerd. Ook bijzonder zijn de twee 17e-eeuwse Van Aylvabeelden die na tweehonderd jaar weer in de kerk zijn teruggeplaatst.
Jan Harm van der Meij (1956) is huisschilder van beroep, en raakte enkele jaren geleden geïnteresseerd in schilderkunst door een bezoek aan het atelier van de kunstschilder Jan Kooistra in Dokkum. Jan Harm van der Meij volgde schilderlessen bij Jan Kooistra, en is sinds 2015 hobbymatig bezig met schilderen. Hij schildert in olieverf op paneel. Op de stillevens die in de Doopsgezinde kerk te zien zijn, komen vaak voorwerpen voor met een geschiedenis, zoals verfpotten die intensief gebruikt zijn. Een andere inspiratiebron vormen architectuur en kunst van Indonesië. 

Marla Vernoy (1960) fotografeert vaak tijdens haar wandelingen in de omgeving van haar woonplaats. Het weidse Noordoost-Friese landschap en het prachtige licht boeien haar in elk seizoen. De verrassingen die de natuur en de lucht te bieden hebben, legt ze met de camera vast. Ze heeft daarbij zowel oog voor detail als voor het grotere ‘plaatje’. Haar haiku’s zijn een uiting van de verwondering waarmee ze het landschap beleeft. In de Doopsgezinde kerk laat Marla Vernoy een serie foto’s zien van het landschap voor en achter de zeedijk, en een selectie van haar haiku’s die ze ook zelf heeft vormgegeven.

Jan van der Velde (1958) heeft als grote interesse de geschiedenis van Holwerd. Hij heeft op dat gebied een enorme kennis opgebouwd, en deelt die ook graag met anderen. Hij doet onderzoek in archieven en bij andere erfgoedorganisaties, verzamelt historische foto’s en documenten, en geeft lezingen over het verleden van Holwerd. Gebouwen, gebeurtenissen en mensen in Holwerd en omgeving legt hij op de foto vast, ook met het oog op de toekomst. In de Sint Willibrorduskerk zijn historische foto’s van Holwerd te zien, in combinatie met foto’s die Jan van der Velde maakte in het Holwerd van nu. 

Z

Elke zaterdagmiddag

t/m 14 september

Doopsgezinde kerk
Stasjonsstrjitte 3, Holwerd

Sint Willibrorduskerk
Tsjerkestritte 1, Holwerd.

Open: Elke zaterdagmiddag
13.30-17.00 uur

Toegang gratis

Meer informatie: www.tsjerkepaad.nl

Geverifieerd door MonsterInsights