Meteoroïde alias ‘groene vuurbal’ gezien

sep 13, 2019 | Algemeen

Van Hindeloopen tot Holwerd: hier werd de meteoroïde alias ‘groene vuurbal’ gezien

Veel Friezen en andere Nederlanders zagen donderdagmiddag een lichtstraal met een groene gloed door het luchtruim schieten. Werkgroep Meteoren meldt dat het om een meteoroïde ging.

De International Meteor Organization houdt op een kaartje bij waar de meteoroïde allemaal is gesignaleerd in de lucht. Twintig Friezen deden een melding op de kaart. ‘Voor m’n gevoel landde hij in het Sneekermeer, maar het zal er wel een heel eind achter liggen’, schreef een melder die de lichtstraal bij Sneek zag.

Lees ook: Vuurbal met groene gloed boven Friesland roept vragen op

Rond 14:50 uur trad een meteoroïde de atmosfeer binnen, de Werkgroep Meteoren vermoedt dat de meteoroïde boven de noordwestelijke hoek van Duitse deelstaat Nedersaksen de atmosfeer binnenkwam en boven de Noordzee uitdoofde.

Op basis van ingezonden videobeelden probeert de Werkgroep een betere inschatting te maken van de ‘route’ van de vuurbal. In totaal werden er 496 meldingen gedaan bij het vuurbolmeldpunt.

Groot stuk ruimtepuin

Amateur-sterrenkundige Feddrik van Dellen van de Volkssterrenwacht in Burgum zegt dat het gegaan moet zijn om een groot stuk ruimtepuin, van ongeveer een meter in omvang.

De aarde wordt dag en nacht ‘bestookt’ met dit puin, dat overgebleven is uit de vorming van het zonnestelsel, zegt Van Dellen. Meestal is dit alleen ’s nachts te zien, wanneer stukjes puin ter grootte van een speldenknop een ‘vallende ster’ vormen.

Het moet donderdagmiddag een aanzienlijk groter stuk geweest zijn, omdat de vuurstaart van de meteoroïde op klaarlichte dag helder zichtbaar was. Van Dellen gaat er vanwege de lange staart ook vanuit dat het object niet helemaal opgebrand is en vermoedelijk in de Noordzee is terechtgekomen.

De Dokkumer, die universitaire colleges sterrenkunde gevolgd heeft, noemt het schouwspel ,,frij bysûnder’’. Hijzelf zag in 2004 iets vergelijkbaars. Volgens zijn schatting is het een fenomeen dat ongeveer eens in de tien jaar te zien is.

Meteoroïden zijn niet zonder gevaar, zegt Van Dellen. Hij herinnert zich een geval in Limburg waarbij een stukje ter grootte van een knikker een carport verwoestte. ,,As der ien sa grut as in fuotbal op dyn hûs falt, dan bist dyn dak wol kwyt.’’

Bron: LC.nl

Geverifieerd door MonsterInsights