‘Wachten op hoog water’ van Jan Ketelaar is klaar

sep 17, 2019 | Evenementen, Het dorp

Op maandag 16 september is de dunne dame van Jan Ketelaar onder grote belangstelling van pers en publiek geïnstalleerd op de zeedijk bij Holwerd. Daarmee is het werk ‘Wachten op hoog water’ nu echt compleet. Ongeveer honderd mensen verzamelden zich op de dijk om de plaatsing bij te wonen. Klapstoelen en picknicktafels kwamen van stal, koffie en lekkers werd gul gedeeld. Een perfecte, passende afsluiter voor dit project: het kunstwerk wil mensen samenbrengen en gaat eerst en vooral over de zoektocht naar uitwisseling en balans.

Plaatsing door Mannen van Staal
De dunne dame werd ‘te plak’ gezet door het Leeuwarder bedrijf de Mannen van Staal, op aanwijzing van kunstenaar Jan Ketelaar en onder het toeziend oog van het toegestroomde publiek. De volle dame werd afgelopen december al geplaatst en is sindsdien een geliefd baken op de dijk. Nu kunnen bezoekers dan eindelijk beide dames bij de hand nemen en samen met hen uitkijken over het Wad.

Ook Omrop Fryslân was bij de plaatsing aanwezig. Bekijk hier de reportage waarin kunstenaar Jan Ketelaar en Sense of Place-oprichter Joop Mulder vertellen over de voltooiing van het project.

Tien jaar lang lassen
Al in 2010 begon Jan Ketelaar aan zijn tijdrovende project: twee gelaste, metalen vrouwbeelden van vijf meter hoog. Eerst op eigen houtje, de laatste jaren in samenwerking met Sense of Place. ‘Tien jaar heb ik er aan gewerkt, waarvan de laatste zes fulltime,’ vertelde Ketelaar eerder aan het Friesch Dagblad, waarin in aanloop naar de installatie een groot artikel over zijn loopbaan en projecten verscheen. ‘Vooral ’s nachts riepen de dames me steeds. Voor het eerst in heel lange tijd slaap ik nu weer uit.’

Frisse moed voor Sense of Place
Sense of Place is blij en trots ‘Wachten op hoog water’ onderdeel van het programma te kunnen noemen en werkt met frisse moed verder aan verbindende, kwalitatief hoogstaande landschapsprojecten langs de Waddenkust. Voor volgend jaar staan onder meer de realisatie van ‘Camera Batavia’ van Arjen Boerstra en ‘De Streken’ van Marc van Vliet op de planning.

Bron: Sense of place

 

Bekijk hieronder het filmpje dat de Leeuwarder Courant maakte van de middag op de dijk:
Geverifieerd door MonsterInsights